Λάρισα: «Καμπάνα» στον καρδιοχειρουργό που ζητούσε φακελάκι – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του


 Αυλαία έπεσε σε μια πολύκροτη υπόθεση που συγκλόνισε τη Λάρισα και προκάλεσε ευρύτερη αίσθηση στον ιατρικό κόσμο, με το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Λάρισας να κρίνει ένοχο για δωροληψία άπαξ και κατ’ επάγγελμα τον καρδιοχειρουργό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου. Ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να παραλαμβάνει φακελάκι με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, μετά από καταγγελία και συντονισμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον γιατρό και του επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ. Παράλληλα, δόθηκε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, υπό τον όρο να μην εγκαταλείψει τη χώρα και να καταβάλει εγγυοδοσία 15.000 ευρώ.

Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του καρδιοχειρουργού για δωροληψία κατ’ επάγγελμα, άπαξ και όχι κατ’ εξακολούθηση, καθώς υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με δεύτερη καταγγελία.

Το χρονικό της υπόθεσης: Από την εντατική στο εδώλιο

Η υπόθεση ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με οξύ πνευμονικό οίδημα. Σύμφωνα με την κόρη της –που και κατήγγειλε τελικά το περιστατικό– η μητέρα της χρειαζόταν άμεση χειρουργική επέμβαση, η οποία όμως καθυστέρησε λόγω της λίστας αναμονής.

Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, κάποιος άλλος γιατρός την προέτρεψε να επικοινωνήσει με τον συγκεκριμένο καρδιοχειρουργό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα σας δώσω το τηλέφωνο να τον ρωτήσετε στα ίσα πόσα χρήματα χρειάζεται για να χειρουργήσει τη μητέρα σας».

Η καταγγέλλουσα ανέφερε ότι μετά το χειρουργείο, δεχόταν πιεστικά τηλεφωνήματα τόσο από τον καρδιοχειρουργό όσο και από έναν νοσηλευτή, με αίτημα να πληρώσει 2.500 ευρώ. Ακολούθως, απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικές αρχές οργάνωσαν επιχείρηση, καταγράφοντας τη συναλλαγή με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία παραδόθηκαν στον γιατρό.

Οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης

Η υπερασπιστική γραμμή εστίασε στο ότι ο καρδιοχειρουργός ουδέποτε άγγιξε τον φάκελο και ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η καταβολή χρημάτων. Ζητήθηκε μάλιστα εξέταση DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο γιατρός δεν έλαβε τα χρήματα.

Επιπλέον, έγινε λόγος για προσπάθεια σπίλωσης του ιατρού από ιδιωτικά συμφέροντα. «Δέχομαι πόλεμο από ιδιωτικά συμφέροντα», δήλωσε στην απολογία του, ο κατηγορούμενος.

Μάρτυρας υπεράσπισης, νοσηλευτής του νοσοκομείου, επιβεβαίωσε ότι μετά την τοποθέτηση του κατηγορούμενου στο ΠΓΝ Λάρισας, αυξήθηκε αισθητά ο αριθμός των χειρουργείων, στοιχείο που προβλήθηκε ως ένδειξη επαγγελματικής αφοσίωσης και όχι ιδιοτέλειας.

Ένα από τα αξιοσημείωτα σημεία της δίκης ήταν το γεγονός ότι η διαδικασία εκδικάστηκε χωρίς παρουσία πολιτικής αγωγής. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης και απέβαλε την παριστάμενη παράσταση πολιτικής αγωγής, γεγονός που σχολιάστηκε έντονα στα δικαστικά πηγαδάκια.

 

Από το Blogger.